Hopp til innholdet
Illustrasjon av handel med kryptovaluta
Tips- og råd

Handel med kryptovaluta

Handel med kryptovaluta/virtuell valuta er i utgangspunktet lovlig.

Det er imidlertid knyttet høy risiko til slik handel, og myndighetene advarer mot investeringer i dette markedet.

Kryptovaluta er underlagt lav grad av reguleringer, og i påvente av tydeligere retningslinjer har de fleste banker etablert strenge regler og dokumentasjonskrav for å unngå at ulovlige transaksjoner går gjennom deres systemer.

Ved utbetaling fra utenlandsk kryptobørs skal transaksjonen gå via kryptobørs som er rapporteringspliktig til norsk regulatorisk myndighet, før den kommer til konto i vår bank. På Finanstilsynets sider finner du liste over hvilke børser som er rapporteringspliktige til norsk regulatorisk myndighet. Se lenke nederst i saken. Dersom det likevel forekommer innbetalinger fra utenlandske kryptobørser/vekslere kan disse midlene bli frosset inntil nødvendig dokumentasjon rundt transaksjonene er levert og godkjent av oss. Dette kan eksempelvis være overføringer fra Coinbase, Binance, Kraken, Etoro med flere.

Det skal fremlegges dokumentasjon på alle transaksjoner fra kjøpsdato og frem til utbetaling kommer til konto i Sparebanken Narvik. Den aktuelle kryptobørsen må gå god for at transaksjoner er legitime. Rapport må bestilles og eventuelle kostnader dekkes av kunden.

Kunde skal også dokumentere at formue og eventuell gevinst fra kryptoinvesteringer er rapportert til skattemyndighetene.

Er handelen gjennomført via konto i annen bank, må midlenes opprinnelse dokumenteres. All dokumentasjon skal godkjennes av Sparebanken Narvik. Vi er en lokal sparebank så all dokumentasjon skal være oversatt til norsk.

Ved manglende dokumentasjon kan du som kunde risikere at midler blir frosset inntil dokumentasjon er mottatt og godkjent av banken. Det kan også bli aktuelt å returnere midlene til avsender.

Vi gjør oppmerksom på at selv om kunde fremskaffer etterspurt dokumentasjon ovennevnte dokumentasjon er mottatt kan Sparebanken Narvik avvise transaksjonen dersom fremlagt dokumentasjon ikke kan godkjennes.

Les mer hos Finanstilsynets side.