Eika Spar er et aksjefond som investerer i selskaper over hele verden notert på børs eller regulerte markedsplasser. Normalt er fondet investert med en fordeling på 1/3 norske aksjer, 1/3 nordiske aksjer og 1/3 globale aksjer. Eika Spar hadde en absolutt avkastning på 1,42 i november, hvilket var 0,28 % sterkere enn referanseindeksen som endte opp 1,13 %. Hittil i år er fondet opp 19,08 %, hvilket er 0,65 % sterkere enn referanseindeksen som er opp 18,43 %.
Makro
Det globale aksjemarkedet var meget sterkt i november. MSCIs verdensindeks endte opp +4,6 %, drevet av det amerikanske markedet (S&P500) som steg hele +5,9 % gjennom måneden. I Europa var det mer variasjon mellom markedene. Tyskland (DAX) og Storbritannia (FTSE 100) steg henholdsvis +2,9 % og +2,6 %, mens det franske markedet (CAC) falt -1,5 %. De fleste markedene i Sør-Europa og Norden falt også i løpet av måneden. I Asia steg Australia (S&P/ASX 200) +3,9 %, mens Hong Kong (Hang Seng) Japan (Nikkei) falt henholdsvis -4,2 % og -2,2 %. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner endte november så å si uendret mot dollar (-0,22 %), slik at tallene over var mer eller mindre de samme målt i norske kroner.
Aksjemarkedet i november var sterkt preget av valget i USA, hvor republikanernes seier både i presidentvalget og kongressen gav en veldig god måned for markedet som helhet og spesielt for aksjer i den såkalte Trump-traden. Finans- og industriaksjer, samt energi steg mer enn markedet, og det samme gjorde aksjer innen spesifikke temaer som f.eks. kryptovaluta og Elon Musk’s Tesla Inc. som forventes å nyte godt av dereguleringer eller andre fordeler under den nye administrasjonen. Dollaren styrket seg mot valutaene til noen av USAs handelspartnere som forventes å bli utsatt for nye tollbarrierer, f.eks. Mexico, Canada og EU.
Trump-traden var hoveddriveren også for Europa i november. Utsiktene til en tøffere handelssituasjon la en demper på det europeiske markedet som helhet, og spesielt eksportrettede segmenter som bilindustrien og grønn energi. Forsvarsaksjene gjorde det imidlertid bra på forventninger om at Europa må ta en større del av kostnadene både for Ukraina og eget forsvar, og at dette vil resultere i økte bevilgninger for egen forsvarsindustri. Tradisjonelle energiselskaper gjorde det også bra, og det samme gjorde forsikringsselskapene som nyter godt av forventningen om et fortsatt høyt amerikansk rentenivå framover.
Oljeprisen falt 3 % i november. På den positive siden har de OPEC-landene som har foretatt frivillige kutt åpnet for å forlenge disse nok en gang. Produksjonsveksten utenfor OPEC er imidlertid såpass sterk at markedet ikke trenger denne kapasiteten nå. Den geopolitiske situasjonen har også roet seg noe ned etter at Israel og Hizbollah har inngått våpenhvile. Det er imidlertid stor spenning rundt hva Trump vil gjøre med Iran. Sist han var president håndhevet han sanksjonene mot landet mye strengere enn Biden har gjort og det vil i så fall kunne gi mindre iransk olje i markedet. De europeiske gassprisene steg med om lag 15 % i november drevet av uvanlig lav fornybar produksjon og usikkerhet rundt de russiske gassleveransene gjennom Ukraina.
Aksjer
Global
Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden en avkastning på 5,00 % som var 0,25 % høyere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på 4,75 %. Hittil i 2024 har fondet hatt en avkastning på 27,90 % som er 4,73 % lavere enn MSCI World som har returnert 32,63 %. Alle tall i norske kroner.
Alle sektorer bidro positivt til avkastningen gjennom måneden. IT-sektoren, finanssektoren og selskaper innenfor sykliske forbruksvarer bidro mest, mens de laveste bidragene kom fra forsyningssektoren, eiendomssektoren og materialsektoren.
Norge
At Trump vant valget, skapte høy usikkerhet knyttet til geopolitiske uroligheter. I tillegg til høyt spenningsnivå knyttet til dagens konflikter, tror markedet at Trump vil kreve høyere forsvarsbudsjett fra Nato-landene. Kongsberg Gruppen fortsatte den positive trenden fra oktober og endte opp 13,45 % i november.
Schibsted avholdt sin kapitalmarkedsdag 19. november. 2024. Her presenterte de sin langsiktige strategiplan og interne agenda for kostnadskutt i årene som kommer. Selskapet er i gang med en enorm transformasjon, som tilsynelatende er i rute. Aksjen hadde gått mye i forkant av kapitalmarkedsdagen, men selskapet innfridde til forventningene og steg 3,39 % i november.
Europeisk gass steg 15 % i november og dro med seg Equinor og Vår Energi. De endte opp henholdsvis 4,07 % og 4,95 % i november.
Sjømatsektoren har vært volatil denne høsten, hvilket skyldes flere faktorer. Temperaturen i havet var høyere enn vanlig i sommer hvilket gjorde at fisken vokste uforholdsmessig fort på kort tid. Dette reduserer fiskens immunforsvar som igjen eksponerer fisken mot sykdom og vintersår. Dette førte til høye slaktevolum etter sommeren og bekymring for lavere slaktevolum resten av året og inn i 2025. Deretter økte antall observasjoner av perlesnor-manet. Kombinasjonen av fisk med vintersår og perlesnor-manet er utelukkende negativt for sjømatselskapene. Men i november måned kunne selskapene rapportere om bedre biologiske forhold, samt færre observasjoner av perlesnor-maneter. Dette løftet hele sjømatsektoren, og Mowi endte opp 6,64 %. NB, den overnevnte problematikken gjelder kun for oppdrettsselskapene i norske fjorder – Bakkafrost er dermed ikke berørt at dette.
Frontline leverte tall for årets tredje kvartal som var noe skuffende. Mer skuffende var det at farten inn i fjerde kvartal var svakere enn markedet hadde forventet. Dette skyldes en miks av flere ting, men i hovedsak er ratene lave fordi prognosene for oljeetterspørsel i 2025 er på den svake siden. Da svarer OPEC-landene med å forlenge de frivillige kuttene for å holde balansen i markedet, men da kommer det heller ikke mer olje i markedet som skal fraktes. Aksjen endte ned 14,81 % i november.
Kid Interiør endte måneden ned 13,52 % etter at nyheten om at selskapets Administrerende Direktør, Anders Fjell går av til fordel for Sport 1 Holding. Han har vært en sentral spiller for selskapet etter restruktureringen i 2019. I tillegg leverte selskapet noe svakere volum/pris miks for tredjekvartal enn hva markedet ventet, hvilket skapte frykt for at denne trenden også ville fortsette inn i 2025.
Norden
På den positive siden var forsvarsselskapet Kongsberg en sterk bidragsyter i november med en avkastning på 14,3 %. Selskapet har sett en sterk økning i ordre som sikrer aktivitetsnivået flere år frem i tid. Lakseoppdretteren Mowi bidro positivt med en oppgang på 6,8 %, blant annet på forhåpninger om en bedre biologisk situasjon som kan drive høyere slaktvolumer fremover. Smykkeselskapet Pandora var også opp 6,8 % målt i norske kroner, blant annet forklart av en solid rapport for tredje kvartal.
På den negative siden bidro Novo Nordisk negativt med en nedgang på 3,8 % målt i norske kroner, i hovedsak forklart av usikkerhet rundt hvordan amerikansk helsepolitikk vil se ut under Trump. Hittil i desember har dog nedgangen i november blitt reversert. Kabelselskapet NKT falt 17 % gjennom november etter at selskapet meldte om nedskrivninger på gamle prosjekt i forbindelse med rapporten for tredje kvartal.
Vinnere
Tapere
-
NKT Holding AS -17,21 %
-
Frontline Ltd. -14,83 %
-
Kid ASA -13,56 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.