Endre perspektiv

Når vi setter penger til side får mange av oss en følelse av at noe blir tatt fra oss. Penger du kunne brukt på andre ting, som en middag ute eller nye klær. "Derfor må vi endre perspektiv og se på sparingen som en gave til ditt fremtidige jeg", forklarer Karen Enevoldsen, finansiell rådgiver i Sparebanken Narvik. 

"En middag ute på restaurant, med et glass vin, koster rundt 400 kroner. Det betaler du som regel uten å tenke så mye over det. Hadde du satt dette beløpet inn på fast månedlig sparing i fond, kan beløpet vokse til bli 1 million kroner innen du er pensjonist, hvis du er i 20-årene," sier Karen. "Jo tidligere du kommer i gang, jo mindre trenger du å spare hver måned".

I stedet for å se på pengene som et tap her og nå, er det en investering i fremtiden din.
Les også: Slik kan du spare 1 million kroner

Opprett ulike kontoer med sparemål

Sett deg konkrete sparemål. Et motiverende tips er å gi sparekontoene navn som "reise til Hellas", "nytt kjøkken", eller "hyttedrømmen". Når du ser at pengene vokser og målet nærmer seg, blir sparingen mer motiverende.

I Smarspar-appen kan du også legge inn bilde til sparemålet. Visualisering av drømmene dine bringer visjon og følelser til den langsiktige sparingen, og kan gjøre det lettere å være tro mot målet ditt.

Ulike sparemål i Smartspar

Fast sparing

En måte å unngå fristelsen til å bruke mer penger på ting du ikke trenger, er å sette opp fast trekk den dagen du får lønn. "Start med et beløp som ikke merkes i det daglige," sier Andreas Sørensen, finansiell rådgiver i Sparebanken Narvik.

"Oppretter du et fast trekk til sparekontoen, eller en automatisk spareavtale i fond, sparer du jevnlig uten å tenke over det. Når dette har blitt en vane kan du øke beløpet og se pengene dine vokse enda mer".


Les også: Fond, BSU eller banksparing?

Det beste tipset er gratis

Bruk din rådgiver i Sparebanken Narvik til å få hjelp til å legge en plan for sparingen din. Hos oss er rådgivning gratis, og tilgjengelig for alle. Vi hjelper deg med løsninger tilpasset dine behov, slik at du kan forme din fremtid slik du ønsker den.