Fra i år har staten valgt å spisse BSU-ordningen mot de som ikke har kjøpt sin første bolig. Slik ser de nye reglene ut:
- Du får nå ikke lengre skattefradrag på sparingen din om du allerede eier en bolig.
- Årlig maksimalt sparebeløp vil økes fra 25.000 kr til 27.500 kr. Dermed øker det maksimale skattefradraget fra 5.000kr til 5.500kr i året. Maks total sparing er for BSU fortsatt 300.000kr
Dette medfører at BSU-sparing ikke nødvendigvis er den beste sparingen for alle boligeiere, og det kan finnes alternativer som passer bedre for den enkelte.
Hva kan man gjøre med de oppsparte pengene som står på BSU-kontoen når man allerede eier bolig?
Pengene som allerede er satt inn på BSU-konto kan ikke flyttes over på annen sparing uten å bryte BSU-avtalen. Dersom du gjør det, må du betale tilbake skattefradraget du tidligere har hatt.
Når man sparer i BSU forplikter man seg til å bruke sparepengene på BSU-kontoen på bolig, derfor anbefaler Andreas de som er fylt 34 år å bruke BSU-kontoen på nedbetaling av boliggjeld:
- Dette muliggjør raskere nedbetaling av boliglånet ditt, eller lavere låneavdrag slik at du for eksempel kan prioritere sparing til pensjon, ferie eller andre ting, sier Andreas.
Bør man fortsette å spare i BSU dersom man eier bolig, selv om man ikke får skattefradrag mer?
Man får fortsatt den gode sparerenten om man er under 34 år. Derfor kan du tjene mer på å beholde BSU-konto enn du gjør på å nedbetale lånet. Har du planer om å selge for å flytte i en ny bolig i de neste årene regnes BSU-kontoen som ren egenkapital, sier Andreas.
Hvilke alternative sparemuligheter anbefaler du?
Andreas presiserer viktigheten av å ha en bufferkonto på plass:
- Det er alltid viktig å ha en buffer til uforutsette utgifter, dette er punkt 1. Dette gjelder spesielt hvis du eier bolig. Man vet aldri når vaskemaskinen ryker eller når noe må repareres. Hvor stor bufferkontoen bør være beror på din personlige økonomi. Generelt anbefaler vi minst to månedslønner.
Fondssparing
Hvis man ikke lenger får skattefradrag på BSU-kontoen eller allerede har fylt denne opp, er fondssparing også et godt alternativ. Vi anbefaler fondssparing dersom du sparer langsiktig og er komfortabel med at pengene kan svinge i verdi gjennom spareperioden.
Ser man bort fra skattefradraget på BSU, viser historien at fondssparing har gitt den desidert beste avkastningen over tid.
Les mer om fordelene av å spare i fond her.
I Sparebanken Narvik har vi mange dyktige rådgivere som kan snakke med deg om din sparing, eller om andre forhold som er viktig for deg og din personlige økonomi, avslutter Andreas.
Book gjerne et møte med oss HER for gode råd tilpasset din økonomi.