For Kuraas var det helt avgjørende for dagens suksess.

Vi skrur tiden tilbake 4-5 år. Millionene rullet fortere ut enn inn av Kuraas-fabrikken på Fagernes – og det var mildt sagt tøffe tider. Men gjennom tøffe prioriteringer har man klart å snu skuta. Det vil si. Gjennom tøffe prioriteringer, lokale eiere og en lokal sparebank.

Allerede i sommer gikk Kuraas ut i Fremover med følgende uttalelse:

- Uten at vi byttet til Sparebanken Narvik, hadde vi fremdeles hatt null i resultat. Det at de har trua på oss, gir oss en bedre likviditet som gjør at vi kan ta de rette beslutninger både i forhold til innkjøp og andre ting, sa daglig leder Reidar Kuraas.

I undersøkelsen fra kundene får Sparebanken Narvik særlig god score på sin rådgivningstjeneste og sin aktive deltagelse i det lokale næringslivet.

- Jeg kan si det sånn. Uten vårt lokale eierskap og samarbeid med den lokale banken hadde ikke vi vært her i dag, sier Reidar Kuraas – da Elling Berntsen og bedriftsrådgiver Knut Sandberg fra Sparebanken Narvik er på et lite bedriftsbesøk.

For Knut er det nærmest en vane.

- Ja, han er der så ofte at han stadig vekk kommer med tips om hvordan man behandler kjøtt, sier Elling Berntsen.

«Hemmeligheten»

Og nettopp her ligger «hemmeligheten».

- Vi forstår kundene våre. Da blir det enklere å ta en avgjørelse på kort varsel. Og det bli enklere å tro på et prosjekt når vi også tror på menneskene som jobber i prosjektet, sier Elling Berntsen.

Han er dog kjapp å legge til at Sparebanken Narvik har forventninger til at de lokale bedriftene også evner å skape gode positive økonomiske resultater.

- Vi gjør jo også dette for å ha en sunn bankdrift og for å tjene penger. Men forskjellen er at vi besitter en lokal kunnskap og kompetanse som nasjonale banker ikke har, sier han.

For Reidar Kuraas betyr dette i praksis for eksempel at man uten masse saksbehandling kan gjøre større innkjøp av kjøtt når plutselige muligheter byr seg.

- Det gjør vår drift enklere, slår han fast.

80 arbeidsplasser

I tillegg betyr det litt ekstra at bedriften står for 80 arbeidsplasser.

- Det er 80 narvikinger det, som er avhengig av Kuraas for å ha til livets opphold. Klart det betyr ekstra for oss også, sier han.

Og peker på de 35 millionene banken har investert i utbyggingen i Narvikfjellet.

- Det er nå i ferd med å bikke milliarden i investeringer i fjellet, i anlegget og i husbygging. Og det er også viktig for oss.

Også det lokale samfunnsengasjementet er noe bedriftskundene har gitt banken høy score på.

Mange mener at vi utgjør en vesentlig forskjell.

Og det er også hensikten. Vi har alt å tjene på at regionen går godt, sier banksjefen.