PH Larsen, sparesjef i Sparebanken Narvik, innledet presentasjonen med å vise forsiden til de nasjonale nyhetskildene, som leste «Uroen sprer seg til Oslo Børs», «Full kollaps på Moskva-børsen», «Kjøpe, selge, eller sitte stille?».
- Dette er forsiden på de fleste nyhetskilder denne morgenen, innledet Larsen. Tror dere krigen skaper usikkerhet og urolighet i aksjemarkedet? Helt klart, presiserte han. Det er også helt naturlig når det plutselig startes en krig i nærheten av oss.
Kriser av denne dimensjonen endrer ofte dynamikken i børsmarkedet. For vel et år siden var vi på besøk i skolen for å gi et innblikk i finansmarkedet i 2021, og da var det pandemien som preget markedet.
Denne gangen svarte vi på hvilke konsekvenser krigen kunne få for finansmarkedet:
- All historikk viser at krig ofte har en hurtig kortsiktig negativ effekt på aksjemarkedene, men at markedet relativt fort henter seg inn igjen. Etter at den første uroen har lagt seg vil det igjen være de vanlige mekanismene som styrer markedet, fortsetter sparesjefen.
Sparesjef PH Larsen i Sparebanken Narvik.
Sanksjonene mot Russland og påfølgende sanksjoner tilbake, er det imidlertid vanskeligere å spå konsekvensene av. Dette kan fort påvirke den økonomiske veksten både i Europa og resten av verden for en periode. Økte råvarepriser på olje og gass kan på sin side bidra til høyere priser for forbrukerne og påfølgende økende inflasjon. Samtidig ser vi historisk at denne typen hendelser normalt ikke har langvarige negative konsekvenser på aksjemarkedet. Både investorer og småsparere som sitter gjennom uroen kan ofte få med seg en fin opptur etter at den første stormen har stilnet.
Slik ser børsene ut syv dager etter Russlands inntreden i Ukraina, torsdag 3. mars 2022:
Andreas Sørensen, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Narvik, sa til elevene at «tiden er din beste venn», når det kommer til sparing i aksjefond:
- Når man skal inn på sparing i aksjemarkedet må man stille seg spørsmålet om hva som er formålet med sparingen. Trenger man penger innen kort tid, til huskjøp, bil eller annet, så bør man tenke på om man kan leve med svingningene du finner i aksjemarkedet eller ikke. Om du trenger en gitt sum på et tidspunkt, kan svingninger i verdi være en ulempe. Sparer du til pensjon eller andre langsiktige mål bør du holde deg i ro og følge planen du har satt, fortsetter han.
Andreas Sørensen i Sparebanken Narvik.
Ikke få panikk
Sørensen er tydelig på at det ikke er nødvendig å få panikk selv om sparepengene midlertidig faller i verdi som følge av Ukraina-krisen:
- Hold fokus på hva som er formålet med sparingen og ha is i magen om du har langsiktige sparemål. Vi er ofte følelsesstyrt når ting ser som mørkest ut rundt oss. Det kan også påvirke vår beslutningsdyktighet. Det handler derfor om å prøve og være rasjonelle, samt minne seg selv om hva formålet er med sparingen, sier Sørensen.
Han tilføyer at det også ved tidligere kriser ofte har vært slik at markedet har steget etter kort tid, og at nedgangen har tatt seg opp igjen.
Klare råd
For enkelte som ønsker å drive fond- og aksjesparing kan en krise også være et tidspunkt å investere, ifølge Larsen.
- Om man har penger tilgjengelig nå, så kan man få betalt i fremtiden om man tar en risiko nå. Du får kjøpt de samme fondene og aksjene nå, og du får kjøpt dem til en lavere kurs. Det kan du få godt betalt for når de går opp igjen på sikt.
Larsen anbefaler også å god sammensetning av fond i sparingen, og at det alltid er viktig ha en bufferkonto tilgjengelig i banken. Mye handler om å spre pengene sine, slik at man både har penger til kortsiktige og langsiktige formål.
Elevene i økonomiklassen viste et godt engasjement. I Sparebanken Narvik ønsker vi å dele kunnskap som et nyttig supplement til læringen både for å skape forståelse om de økonomiske kreftene som driver samfunnet rundt oss, og for å påvirke sunne holdninger og kunnskap om personlig økonomi.
For å lese mer om hvordan markedet påvirkes av krigen i Ukraina kan du holde deg oppdatert her.
Ønsker du å prate med oss så er vi selvfølgelig tilgjengelig for deg.